[...] B2, 0,8 mg witaminy PP, 0,08 mg witaminy B6, 5mg witaminy C, 20 mikrogramów kwasu foliowego. Bakłażany maja działanie uspokajające i łagodzą drgawki padaczkowe. Dość duża zawartość potasu powoduje dobroczynny wpływ na serce i wzmaga wydalanie płynów z organizmu. Bakłażan obniża też poziom złego cholesterolu i to nawet o 50%. Jednak nie wszyscy [...]
[...] wyniki niektórych badań to np. zwiększenie występowania raka płuca, Alzheimer, kamienie moczowe i zaćma. Zapewne wiesz także, że tkankę guza charakteryzuje wysoka zawartość witaminy E i niska peroksydacja lipidów... Nie piszę tego tylko dla Ciebie, mój drogi biochemiku (no i jeszcze te udziały...), lecz aby zobrazować obecnie [...]
[...] Co sądzicie o tej omedze 3? Wypada bardzo korzystnie cenowo, np lepiej od takiego Olimpu a i zawartość kwasów wyższa, martwi mnie tylko brak witaminy E w kapsułkach, co może odbijać się na tym, że te kwasy szybko będą się utleniać. To nie jest żadna kryptoreklama. [...]
[...] całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy które aktywują enzymy pomagające zapobiegać chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta karotenu, witaminy C,E i witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Na niedobór witamin [...]
[...] że są idealnym materiałem do produkcji żywności. Orzechy laskowe są dobrym źródłem energii, gdyż mają 60,5% tłuszczu. Orzechy laskowe są znane głównie ze względu na zawartość witaminy E, która jest niezbędna dla zdrowego mięśnia sercowego oraz pozostałych mięśni organizmu. Ponadto jest konieczna dla normalnego działania układu [...]
[...] Co sądzicie o tej omedze 3? Wypada bardzo korzystnie cenowo, np lepiej od takiego Olimpu a i zawartość kwasów wyższa, martwi mnie tylko brak witaminy E w kapsułkach, co może odbijać się na tym, że te kwasy szybko będą się utleniać. To nie jest żadna kryptoreklama. [...]
[...] Co sądzicie o tej omedze 3? Wypada bardzo korzystnie cenowo, np lepiej od takiego Olimpu a i zawartość kwasów wyższa, martwi mnie tylko brak witaminy E w kapsułkach, co może odbijać się na tym, że te kwasy szybko będą się utleniać. To nie jest żadna kryptoreklama. [...]
[...] z tym np posiłek /ziemniaki-kalafior/ jest wyjątkowo słaby. Gruszka to może być dodatek do posiłku, a nie posiłek. Jakie korzyści odnosisz dostarczając np ketchup? Wysoka zawartość witaminy E, co? E414, E450, E452... i różne takie %-) Wywal to koniecznie. A tak poza tym, to w tej rozpisce jest straszny burdel. Zrób to normalnie w kalkulatorze [...]
Ok, czesc oliwy w diecie zastapilem olejem slonecznikowym ze wzgledu na korzystniejsze proporcje kwasow tluszczowych jednonienasyconych do wielonienasycnych i duza zawartosc witaminy E. Teraz proporcje wygladaja tak: wielonienasycone - 38%, jednonienasycone - 35%, nasycone - 28%. Zastnawiam sie raczej nad suplementacja witamina E - wedlug tego [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] i innych witamin. Maksymalną ilość kwasu askorbinowego w igliwiu można znaleźć zimą. Jeżeli pokryte igliwiem gałązki schowamy do śniegu, to w ciągu 2-3 miesięcy zawartość w nich witaminy C nie zmniejszy się. W ogrzewanym pomieszczeniu (lub latem) jest ona mniejsza do 42% w stosunku do stanu początkowego. W średniowieczu Europa [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] oraz lodów, a także wszelkiego rodzaju kremów. Gdy przygotowujemy domowe lody z mrożonych bananów, możemy dodać łyżkę masła orzechowego. Wzbogacimy je w ten sposób w zawartość tłuszczy, a także podniesiemy walory smakowe. Masła orzechowe mogą być bazą do spodów ciast lub kremów, którymi przekładamy warstwy. Najprostszym z pomysłów jest [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy [...]
Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy [...]
[...] oraz lodów, a także wszelkiego rodzaju kremów. Gdy przygotowujemy domowe lody z mrożonych bananów, możemy dodać łyżkę masła orzechowego. Wzbogacimy je w ten sposób w zawartość tłuszczy, a także podniesiemy walory smakowe. Masła orzechowe mogą być bazą do spodów ciast lub kremów, którymi przekładamy warstwy. Najprostszym z pomysłów jest [...]
[...] się, że oba te produkty nie powinny znaleźć się w zdrowej diecie. Jest to jednak mylne myślenie. Masło jest bardzo dobrym źródłem tłuszczów, między innymi z uwagi na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, sporej ilości witaminy E, czy walorów smakowych. Zdecydowanie warto je dodawać do posiłków, np. pieczywa, polewać mięso, ryż, [...]
[...] nieopłacalne. Kilogram siemienia lnianego da się kupić za 5zł, a przewyższa wartościami odżywczymi orzechy pod każdym względem. Dodatkowo można włączyć ziarna słonecznika, bo dobre źródło witaminy E, a także nie są drogie (~10zł za kg). Ziarna słonecznika raczej na surowo powinno się jeść (duża zawartość PUFA), np. jako posypka do sałatki.